Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Az volna a kérdésem, hogy 9 éves kislányom két hete kapott szemüveget mind két szeme -0,75-ös.
Amikor megka...

Az volna a kérdésem, hogy 9 éves kislányom két hete kapott szemüveget mind két szeme -0,75-ös.
Amikor megkapta örült, hogy jobban, élesebben lát vele, de azóta szinte mindennap mondja, hogy fáj a feje.
Ha levette a szemüveget kicsit jobb lett neki, de most már akkor is fájlalja ha nincs fent a szemüveg. Mi a teendőnk ilyenkor? Továbbá az is kérdés, hogy mivel ő rövidlátó (enyhén) mikor hordja ezt a szemüveget? Csak iskolában és csak az órákon vagy egész nap rajta kell, hogy legyen? Válaszukat előre is köszönöm Némethné Nagy Mariann

arrow Némethné Mariann - több éve - Gyermekbetegségek kategória -

Címkék: szemproblémák, szemüveg

Most ingyen tehetsz fel kérdéseket pénzügyekkel, hitellel, adózással, befektetéssel, ingatlannal kapcsolatban. Kérjük regisztrálj és kérdezz, mert most egy Ipod-ot is nyerhetsz és ingyen letöltheted a "25 pénzügyi alapszabály válság idejére" c. tanulmányt. Felteszek egy kérdést!
gyogytan

0 pont Jó Rossz gyogytan - több éve

Kedves Mariann!
Nagyon is ismerős ez a téma. Mivel nem tudom, a gyermeknek milyen módszerrel állapították meg a dioptriát, ezért csak általánosan pár mondatban had szóljak a szemüveghasználatról.
A legbiztosabb dioptria mgállapítás, amikor a pupillát előtte ki is tágítják, és aszerint állapítják meg a viselendő lencsenagyságot, ugyanis a gyermekek hajlamosak a sima olvasás vizsgálat alatt koncentrálni és ezzel megmásíthatják a pontos megállapítás lehetőségét, ugyanis korrigálni képesek pár percig a szembajukat. Emiatt aztán nem a ténylegesen neki megfelelő dioptriát íthatják fel neki, ami a továbbiakban is fejfájást okozhat a gyermeknek.
Egyik leánygyermekemnél -2,5 dioptriát állapítottak meg még óvodás korában, de állandóan fájt továbbra is a szeme, ezért visszavittem. Pupilla tágítás után a megállapított dioptria -6,5 lett, de hogy a szemet késztessék az erősödésre a viselendő dioptriát – 5,5-ben határozta meg a szakorvos. Mellette napi szemtornáztunk. Mire iskolába került, márcsak -3,5 lett a szemüvege. Most 22 éves, és nem kell állandóan viselni, és az is -1,0.
A másik ami fejfájást okozhat, hogy a szemüvegkeret vagy súlyos a gyermeknek vagy elnyomja az orron és a fül mögött található vékony ereket. A fül amúgy is nagyon érzékeny minden súlyra, vagy simán a fül mögötti csont érzékeli a kicsiny nyomást is, ezért lehet, maga a fül, ami egyben az egyensúlyérzkelő szervünk része is, jelez az agynak, hogy nem stimmel valami a füllel. A fülfájáskor, ugye fejfájás is szkott lenni, valamint hányinger, szédülés.
A szem, a fül, az orr, és az arcüreg összeköttetésben van egymással. Érdemes nemcsak szemtornát, hanem orr, és fülmazst is alkalmazni.
A hordására vonatkozóan az orvosnak kellett volna mondania, hogy mikor ajánlott a viselése, de mivel nem nagyon nagy a mostani dioptria, tehát a gyermek biztonságérzete biztos erősebb, mint mondjuk a fent említett -6,5-nél, napközben inkább érdemesebb lennei, hogy használja a gyermek a szemét, erősítse és sokat pislogjon, és ne a fejét, hanem a szemét mozgassa, ha valamit keres.
Remélem segítettem.

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
A Moyo.hu oldalain olvasható információk, adatok és szolgáltatások nem helyettesíthetik szakemberek véleményét, ezért minden esetben forduljon szakorvoshoz!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!