Tegyél fel új kérdést
vagy Lépj be

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

Holman Kriszta - 	<p>Ha valaki tud irjon már nekem a nátriumérzékenységről.</p>

Ha valaki tud irjon már nekem a nátriumérzékenységről.

Ha valaki tud irjon már nekem a nátriumérzékenységről.

arrow Holman Kriszta - több éve - Allergia kategória -

Most ingyen tehetsz fel kérdéseket pénzügyekkel, hitellel, adózással, befektetéssel, ingatlannal kapcsolatban. Kérjük regisztrálj és kérdezz, mert most egy Ipod-ot is nyerhetsz és ingyen letöltheted a "25 pénzügyi alapszabály válság idejére" c. tanulmányt. Felteszek egy kérdést!
gyogytan

0 pont Jó Rossz gyogytan - több éve

Bocsi, nem tudom miért lett a szöveg áthúzott, de oda való.

gyogytan

0 pont Jó Rossz gyogytan - több éve

Nem teljesen tiszta, hogy mit értesz “nátrium” érzékenység alatt. Magára a “nátrium”ra és az azzal képzett összes vegyületére vagy érzékeny, vagy tényleges nátrium allergiád van? Amennyiben jól sejtem “érzékenység” alatt a nátrium glutamát (E 621) fogyasztása alkalmával, vagy közvetlenül utána jelentkező tüneteket észlelheted. Ilyenek: halántéktáji nyomás, hát és fejfájás, nyaki fájdalom, gyengeség, szapora szívdobogás, elvörösödő arc, felső test bőrének kipirosodása.
A nátrium-glutamát az emberek kis százalékánál közepesen súlyos allergiás reakciót vált ki, melyet többnyire bőrpír, az állkapocs és a mellizomzat megfeszülése, végtagzsibbadás, fejfájás és általános gyengeség jellemez. A reakció röviddel a glutamát tartalmú étel elfogyasztása után alakul ki. Súlyos anafilaxiás reakciót még soha nem figyeltek meg.
A tüneteket az érzékeny egyéneknél kísérleti körülmények között is reprodukálni lehet. A kórmechanizmus ismeretlen, de a tünetek alapján valószínűsíthető, hogy nem IgE által közvetített reakcióról van szó. Tehát nem allergia, hanem érzékenység. A nátrium glutamát ízfokozó szer, mely majdnem minden húsos termékben, vagy ízesítő termékben, vagy kész vagy félkészételben megtalálható. Az európai emberek sokkal érzékenyebbek a fogyasztására , mint a keleti népek (kína, japán). Nagyobbrészt szójából állítják elő.
Nátrium glutamát E-621 : http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html

edinateam

0 pont Jó Rossz edinateam - több éve

egyaltalan hogy szerezted,onnan kezd adolgokat,orvoshoz kene menned nem gondolod.es türelmesebbnek lenni valoszinü nem 2het alatt gyogyithato

bogu

0 pont Jó Rossz bogu - több éve

Zemplén Tudományos Diákkör: Élelmiszer-adalékanyagok
219, Nátrium – metil -(p-hidroxi-benzoát), tartósítószer, allergiás tüneteket okozhatnak. 220, Kén – dioxid, tartósítószer, antioxidáns, Egészségkárosító ...
users.atw.hu/ztdk/page.php?5 – Tárolt változat – Hasonló

Még nincs meg a jó válasz, de szükséged lenne rá?

Kérjük iratkozz fel az email értesítőre, mert így azonnal megtudod, ha valaki megválaszolja a kérdést. (Bármikor leiratkozhatsz.)

E-mail címed:

Csak szöveg engedélyezett. A szerkesztőben használhatod a Textile-t. Például a *szöveg* félkövér szót eredményez.

Hirdetés
A Moyo.hu oldalain olvasható információk, adatok és szolgáltatások nem helyettesíthetik szakemberek véleményét, ezért minden esetben forduljon szakorvoshoz!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!